Eski Mısır tarihinin en güçlü 10 kadın hükümdarını sizler için bir araya getirdik. Ataerkil düzenin dışına çıkmayı başaran bu başarılı kadınlar kimlerdi? Hızlıca bir göz atalım.
Kaynak: https://www.thinko.com/profile-of-…
1. Ptolemaios hanedanlığı sırasında, Kleopatra adlı birkaç kadın yönetici olarak görev yaptı. VII. Kleopatra bunların en ünlüsüydü.
Batlamyuslar, Büyük İskender’in ordusundaki bir Makedon generalin torunlarıydı. Kelopatra ise Mısır tarihinin en tanınmış firavunlarından biriydi. Zekası ile krallıklara oynayan kraliçe Julius Caesar ve Marc Anthony, aynı zamanda güler yüzlülüğü ile de dünya çapında tanınıyordu.
2. Bu hanedanla ilgili bir diğer Kelopatra I. Kleopatra idi.
Kleopatra, Mısırlı Ptolemy V Epiphanes’in karısıydım. Babası, Yunan Seleukos kralı III. Büyük Antiochus’du. Kocasının ölümünden sonra oğlu genç yaşta tahta çıktı ve I. Kleopatra Mısır’ın hükümdarı oldu. Kendi resminin olduğu bir madeni para da yaptıran I. Kleopatra’nın adı oğlundan daha çok biliniyordu.
3. Tausret, II. Seti’nin karısıydı.
Kocasının ölümü üzerine oğlu Siptah ile birlikte tahta çıktı. Engelli olduğu sanılan Siptah’ın 16 yaşında vefat etmesi üzerine Tausret, yaklaşık 2-4 yıl tahtı tek başına yönetti. Tausret öldükten sonra Mısır büyük bir siyasi kaosa sürüklendi ve Tausret’in lahitinden adı ve resimleri silindi.
4. Yüzü en çok incelenen Mısır hükümdarı Nefertiti idi.
Eşi IV. Amenhotep’in ölümü üzerine Mısır yönetimini devralan Nefertiti hakkında pek bir şey bilinmiyor. Adı ‘güzel bir kadın geldi’ anlamına gelen Mısır, hükmün geç gelmesiyle sanatta epey ilerlemişti. Saltanatından sadece birkaç yıl sonra ortadan kaybolan Nefertiti’ye ne olduğu hala bilinmiyor.
5. II. Thutmose’un dul eşi Hatshepsut, önce küçük üvey oğluna, sonra da firavun olarak hükmetti.
Kadın, firavun olduğuna saygı göstermek için geçersiz bir sakal taktı ve erkeksi giysiler giydi. Mısır tarihinden bir anda kaybolan Hatshepsut’un üvey oğlu tarafından öldürüldüğü ve kayıtların yok edildiği tahmin ediliyor.
6. Ashotep, krallığı bir arada tutan büyük bir güçtü.
Ashotep’in Mısır’ın 18. Hanedanı ve Yeni Krallık’ın kurucusu I. Ahmose’nin annesi olduğu düşünülüyor. Ahmose I’in kayıtlarına göre, Ashotep çocukken ülkeyi elinde tuttu ve yönetti.
7. Sobeknefru’nun birçok adı vardı. Bunlardan bazıları Neferusobek, Nefrusobek, Sebek-Nefru-Meryetre idi.
Sobeknefru, III. Amenemhet ve IV’ün kızı. Amenemhet’in üvey kız kardeşiydi. Hakkında çok fazla bilgi olmamakla birlikte, o dönemin firavunlarının kullandığı nesneleri kullandığı bir heykeli ve bazı belgelerde bir erkek adıyla anılması, onun yönetime hükümdar olarak katıldığını göstermektedir.
8. Khentkaus, Beşinci Hanedan’ın iki Mısır firavunu olan Sahure ve Neferirke’nin annesiydi.
Hakkında pek bir şey bilinmemekle birlikte, oğulları gençken Mısır’ın başına geçtiğine dair bazı kanıtlar vardır.
9. Eski Mısır kayıtlarına göre Nimaethapi, Djoser’in annesiydi.
Djoser en çok Sakara’daki basamaklı piramidin kurucusu olarak bilinir. Nimaethap hakkında pek bir şey bilinmemekle birlikte, Djoser’in çocukken Mısır’ı yönettiğine dair birkaç kayıt var.
10. Meryt-Neith (Merytneith veya Merneith) firavun Djet’in eşiydi.
Lahdi, diğer Birinci Hanedan firavunlarının mezarlarıyla birlikte gömüldü. Diğer firavunların ahirete yolculuk etmeleri için bırakılan eşyaların bir kısmı da onun lahitindeydi ve adı bu firavunlarla aynı listede yer alıyordu. Bazı belgeler onun bir firavun olduğunu iddia ederken, diğerleri onun bir firavun annesi olduğunu yazar.