Ekonomi

IMF Ukrayna’nın mali planları üzerine Kiev’de görüşmelere başladı

Uluslararası Para Fonu (IMF), ülkenin mali politikalarını ve 2024 bütçe açığını düzeltme stratejilerini ele almak üzere Ukraynalı yetkililerle Kiev’de görüşmelere başladı. Salı günü başlayan görüşmelerin odak noktasını 2024’ün kalan kısmı ve orta vadeye ilişkin mali politika planları oluşturuyor.

IMF, 15.6 milyar dolarlık Genişletilmiş Fon Kolaylığı programı kapsamında bu yıl Ukrayna’ya 3.078 milyar dolar katkıda bulundu. Ukrayna şu anda bu dört yıllık kredi programının beşinci gözden geçirmesine hazırlanıyor ve bu da potansiyel olarak 1.1 milyar dolarlık ek bir dilimi serbest bırakabilir.

Halen 28 ay önce başlayan çatışmanın ekonomik yansımalarıyla boğuşan Ukrayna, bu yıl için 400 milyar Grivna (9.8 milyar $) ile 500 milyar Grivna arasında tahmin edilen önemli bir bütçe açığıyla karşı karşıya. Bu açıklama parlamentonun bütçe komisyonu başkanı Roksolana Pidlasa tarafından yapıldı.

Hükümet bu açığı kapatmak için vergileri arttırmayı ve iç borçlanmayı geliştirmeyi düşünüyor. Milletvekillerinden Yaroslav Zheleznyak, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada IMF toplantılarının ardından hükümetin bütçe ayarlamaları ve vergi artışlarına ilişkin duyurular yapacağını ima etti.

2024 bütçesi, toplam harcamaların neredeyse yarısı olan yaklaşık 40 milyar doları savunmaya ayırıyor. Buna rağmen Ukrayna, sosyal ve insani yardım giderlerini desteklemek için büyük ölçüde uluslararası yardıma bağımlı durumda. IMF, Ukrayna’nın en önemli çok taraflı kreditörlerinden biri konumunda ve ülke bu yıl yaklaşık 37 milyar dolar dış yardım bekliyor.

Ukrayna Maliye Bakanlığı, ülkenin mali açıdan kendine yeterliliğini güçlendirecek politikaların önemini vurguladı. Maliye Bakanı Serhiy Marchenko, 2024 yılının ilk yarısında vergi ve gümrük gelirlerinde bir önceki yıla kıyasla %55’lik bir artış olduğunu bildirdi. Olumlu eğilimlere rağmen Marchenko, bu aşamada dış finansmana duyulan kritik ihtiyacı vurguladı.

Bu yıl şu ana kadar Ukrayna Batılı müttefiklerinden yaklaşık 16 milyar dolar aldı ve Şubat 2022’deki işgalden bu yana toplam dış yardım 2023 sonu itibariyle 73,6 milyar dolara ulaştı. İşgal Ukrayna ekonomisini ciddi şekilde etkiledi ve 2022’de %29’luk bir daralmaya neden oldu. Bununla birlikte, işletmelerin savaş koşullarına uyum sağlamasıyla ekonomi 2023 yılında %5,3 oranında büyüyerek dayanıklılık belirtileri göstermiştir.

Bu zorlukların ortasında Ukrayna, elektrik altyapısına yönelik devam eden saldırılar nedeniyle artan enerji açığı nedeniyle yıl için ekonomik büyüme tahminlerini %3 civarına düşürmek zorunda kaldı. Ayrıca hükümet, 1 Ağustos’ta sona erecek olan ödeme moratoryumları nedeniyle dış borçlarını yeniden yapılandırmak için zamana karşı yarışıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

dogubayazithaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu